Jong, oud, man, vrouw; het maakt niet uit, iedereen kan een paniekaanval krijgen. Zo heeft iedereen er wel een beeld bij, maar tegelijkertijd hebben veel mensen ook geen idee hoe het kan zijn.
Wat gebeurt er bij een paniekaanval?
Een paniekaanval kan zich op vele manieren voordoen en is niet altijd makkelijk te herkennen. Gebeurt het je voor de eerste keer dan kan dat heel heftig zijn. Dusdanig heftig dat je de huisartsenpost belt, omdat je geen idee hebt wat je overkomt en je al helemaal niet aan een paniekaanval denkt.
En dan?
Je denkt dat er iets mis is met je lijf, soms zelfs dat je een hartaanval hebt, omdat een paniekaanval fysiek veel met je doet. Je systeem is op dat moment als het ware overbelast en dat kan zich op allerlei manieren uiten.
Hoe komt dit nou?
Alleen is de oorzaak niet fysiek, maar psychisch. Iedereen heeft weleens stress, maar soms is de stress te veel of duurt het te lang. Dit kan een manier zijn waarop je systeem aangeeft dat de grens bereikt is. Hartkloppingen, zweetaanvallen, duizeligheid, moeite met praten, trillen, niet meer helder kunnen zien, hyperventilatie, het idee dat je flauwvalt, misselijkheid, overgeven; allemaal manieren waarop je lijf aan kan geven dat je een paniekaanval hebt. Ontzettend beangstigend als dit je opeens gebeurt en zeker als je geen idee hebt wat er met je gebeurt.
Behandeling
Een paniekaanval kan om allerlei redenen ontstaan en zich op allerlei manieren uiten. Je kunt goed geholpen worden en werken aan de oorzaak van de paniekaanvallen. Ik kom dit met regelmaat tegen in mijn praktijk, en er is zeker iets aan te doen!
Zorg goed voor jezelf en ga ermee aan de slag, om te voorkomen dat je jezelf gaat beperken vanuit angst.